Høyre har fått "betydelig gjennomslag" i forhandlingene med AP, blant annet "lukket lagring og [at] det skal utarbeides forskriftsbestemmelser for kryptering". Og for å få tak i opplysningene "stilles krav om at utlevering av trafikkdata avgjøres av domstolen i hvert enkelt tilfelle". Dessuten skal data bare kunne hentes inn "i forbindelse med etterforskning av alvorlig kriminalitet".
Det får jo også den konsekvensen at teleoperatører, som Telenor, får alvorlig hodebry når de skal sende ut fakturaer. De må jo faktisk gå via politiet, som må gjennom en domstol, for å få ut data om hvor mye jeg har ringt. Og med strafferammekravet kan hele greia glemmes - det er jo ikke ulovlig å ringe i telefon. Telenor står dermed uten mulighet til å sende meg en faktura, og jeg kan ringe så mye jeg vil uten å måtte betale for det.
Eller?
Telenor vil jo fremdeles ha behov for å lagre data for faktureringsformål (akkurat som i dag). De må dermed opprettholde dagens databaser til eget bruk - de kan ikke basere seg på "DLD-databasen" for dette formålet.
Det som Høyre dermed har "vunnet" fra AP er strengere sikkerhet rundt data som ellers ikke ville være lagret. De eksisterende databasene til fakturaformål må fortsette å eksistere, og sikkerheten rundt dem berøres så vidt jeg kan se ikke av Høyre-AP-romansen.
Så når Høyre sier at "avtalen mellom Arbeiderpartiet og Høyre styrker den enkeltes personvern og rettssikkerhet" så er det minst en ting de ikke har tenkt på: Hva regulerer tilgangen til dataene i faktureringsdatabasene?
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar